U

Hipotiroidismul și carbohidrații

de | aug. 19, 2021 | Diete speciale, Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Hipotiroidismul și carbohidrații

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu poate produce cantități adecvate de hormon tiroidian pentru corpul nostru. Glanda tiroidă, se află în partea anterioară a gâtului și este responsabilă pentru reglarea temperaturii corpului, metabolism și controlul apetitului. Când glanda tiroidă nu funcționează corect, este posibil să avem simptome precum sensibilitatea la frig, creșterea în greutate și oboseala. De asemenea, s-ar putea să descoperim că organismul nostru metabolizeaza alimentele în mod diferit, și ca dulciurile, carbohidrații, reprezintă în general cea mai mare proporție de alimente din dieta noastră. 

Este momentul să consultăm medicul înainte de a face modificări semnificative de dietă.

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este frecvent întâlnit la femeile de peste 50 de ani și poate fi cauzat de o boală autoimună numită Boala Hashimoto. Aceasta este cea mai frecventă cauză a unei glande tiroide subactive și apare atunci când propriul sistem imunitar al corpului atacă în mod greșit glanda. Atunci când glanda este atacată, eficiența sa în producerea hormonului tiroidian se diminuează, provocând declinul proceselor pe care le controlează. Acesta este motivul pentru care persoanele cu hipotiroidism se confruntă adesea cu probleme de reglare a temperaturii și dificultăți de slăbire. Hipotiroidismul poate genera creșterea poftei de mâncare, în special a alimentelor cu un conținut ridicat de carbohidrați.

Carbohidrații

Carbohidrații se găsesc cel mai frecvent sub formă de amidon, fibre și zahăr.

Fibrele sunt o formă nedigerabilă de carbohidrați care ajută la tranzitul alimentelor prin sistemul digestiv. 

Amidonul și zahărul sunt transformate în glucoză de către organism pentru energie. Moleculele de glucoză sunt eliberate în fluxul sanguin, moment în care pancreasul secretă insulină pentru a ajuta la absorbția lor. Glucidele complexe sunt digerate și absorbite mai încet decât carbohidrații simpli, cum ar fi produsele din făină albă foarte procesate, sucurile sau dulciurile. Glucidele complexe precum cerealele integrale, fructele și legumele sunt surse bogate de fibre dietetice și ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp, astfel încât să mâncăm mai rar, eventual mai puțin.

Hipotiroidismul și carbohidrații

Dacă aveți hipotiroidism, s-ar putea să simțiți cu precădere pofta de alimente care conțin carbohidrați față de alte tipuri de macronutrienți (lipide sau proteine). Acest lucru se poate datora, în parte, scăderii sintezei  neurotransmițătorului serotonină, responsabil pentru sentimentele de calm și plăcere. Deoarece carbohidrații tind să crească nivelul serotoninei, pofta lor este modul în care corpul tău încearcă să restabilească echilibrul pierdut. Din păcate, deoarece metabolismul este compromis din cauza hipotiroidismului, corpul este mai puțin capabil să folosească excesul de calorii pe care le consumăm pentru a ne satisface pofta de dulce. Lăsat netratat sau diagnosticat greșit, hipotiroidismul poate duce, prin urmare, la obezitate și la riscuri crescute de diabet și boli cardiovasculare.

Concluzii:

Deoarece hipotiroidismul poate duce la un risc crescut de boli cronice, adesea ușor de prevenit, dacă aveți simptome, este important să vă adresați medicului dumneavoastră. Odată ce starea dumneavoastră este gestionată corect, ar trebui să aveți energie crescută, care vă poate ajuta să implementați un plan de activitate fizică regulată pentru a vă ajuta la controlul greutății. 

Efectuarea unor schimbări semnificative în alimentele pe care le consumați, inclusiv tipul de Carbohidrații (din simpli în complecși), poate contribui, de asemenea, la creșterea nivelului de energie și la scăderea greutății corporale. Persoanele cu hipotiroidism ar trebui să se îndrepte spre alimentele care conțin antioxidanți (legumele, fructele). De asemenea, consumul de cereale integrale (pâine, cereale și paste) adaugă fibre dietetice care vă pot ajuta să vă gestionați greutatea.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

20 de beneficii ale mersului zilnic pe jos

De fiecare dată, la fiecare discuție pe care o am cu clienții mei despre metode de slăbit, insist și pe activitatea fizică. În majoritatea cazurilor răspunsul este: "Nu am eu timp de sală". Antrenamentele intense, precum alergarea pe bandă și cele din sala de...