Realitatea este că trăim vremuri ieșite din comun. Pe de o parte, beneficiem de tehnologii de vârf, de o medicină foarte avansată (cel puțin aparent) și, în general, de multitudinea de invenții și de inovații care, împreună, sunt menite a ne crea un stil de viață mai sigur și mai confortabil decât în orice altă perioadă a istoriei. Cu toate acestea, în mod paradoxal, suntem cu mult mai bolnavi ca oricând. Mai exact, un miliard de persoane suferă de obezitate și diabet, milioane de oameni mor în fiecare an de infarct miocardic, aproximativ o treime din populația lumii occidentale suferă de hipertensiune arterială, sute de milioane suferă de boli autoimune (Hashimoto, artrită reumatoidală, scleroză multiplă, Crohn) și, de asemenea, sute de milioane suferă de depresie.
Probabil că suntem tentați să ne resemnăm cu această situație, crezând, poate, că lucrurile își poartă mersul firesc, că multe din boli sunt datorate procesului de îmbătrânire și că, cu siguranță, toate aceste afecțiuni au fost prezente, dintotdeauna, și în viețile strămoșilor nostri. Ei, bine, lucrurile nu stau astfel deloc. De altfel, oamenii de știință au constatat că cele mai multe afecțiuni nu sunt înscrise în codul nostru genetic și că acestea nici măcar nu au existat până de curând. Mai exact, cu mult în trecut, oamenii aveau o dantură și o osatură puternică și sănătoasă, erau supli, într-o formă fizică perfectă și nu sufereau, aproape niciodată, de diabet, boli cardiovasculare, boli autoimune, depresie sau cancer.
Ce s-a schimbat însă pe parcursul istoriei și în special în ultimele decenii? De ce am devenit atât de bolnavi, de neputincioși, de fragili? Și, mai ales, ce avem de făcut pentru a ne recăpăta sănătatea, starea de bine și viața fericită pe care, cu siguranță, ne-o dorim cu toții? Pentru a face aceste lucruri este important să înțelegem exact care sunt fundamentele unei sănătăți optime, iar apoi, pas cu pas, să începem să facem schimbările de care avem nevoie. Astfel, pentru inceput, este necesar să învățăm și să înțelegem care sunt cei 4 stâlpi principali ai sănătății noastre și ceea ce avem de făcut pentru a-i consolida. Iată care sunt aceștia, pe scurt, urmând ca în articolele următoare să dezvoltăm pe larg toate aspectele și problemele menționate:
1. Dieta. Ceea ce mâncăm este, cu siguranță, factorul cel mai important în ceea ce privește sănătatea. În ciuda acestui fapt, cei mai mulți dintre noi fie nu știm ce, cum și cât să mâncăm, fie, pur și simplu, nu dăm deloc importanță acestui aspect. Astfel, s-a ajuns ca mai mult de jumătate din totalul caloriilor pe care le consumăm să fie asigurate de cele mai dăunătoare “alimente” de pe fața pământului: zahărul, făina de grâu și uleiurile de semințe procesate (floarea soarelui, rapiță, soia, porumb etc). Toate aceste 3 așa-zise alimente sunt, din păcate, peste tot, fiind destul de dificil să le evităm, mai ales dacă obișnuim să consumăm multe alimente procesate. Astfel, ajundem să consumăm, zilnic, în jur de 27 de lingurițe de zahăr, sute de grame de făină (pâine, produse de patiserie, dulciuri, covrigei etc) și, de asemenea, zeci de mililitri de ulei rafinat. Adică produse puternic procesate, toxice, cu efect inflamatoriu, foarte bogate în calorii și lipsite aproape în totalitate de nutrienți. Mai mult decât atât, produsele procesate conțin, în plus, o mulțime de aditivi, conservanți și multe alte chimicale dăunătoare sănătății.
Pentru a corecta felul în care ne hrănim trebuie să eliminăm în mare parte sau, de preferat, în totalitate toate aceste alimente (zahăr, făină, uleiuri rafinate și toate produsele procesate care le conțin, alături de alți compuși dăunători) și să le înlocuim cu alimente adevărate, integrale, foarte bogate în nutrienți. Astfel, este indicat să ne îndreptăm atenția către produse cât mai naturale, provenite din surse sigure, de la producători verificați, în care avem încredere. Deși este un subiect foarte vast, pe care îl voi dezvolta în articole viitoare, vreau să punctez faptul că o dietă echilibrată și foarte bogată din punct de vedere nutrițional trebuie să conțină cât mai multe legume colorate (crude sau gătite), fructe proaspete, nuci, semințe, uleiuri sănătoase (de măsline extravirgin, avocado, cocos) și o cantitate moderată de produse animale de cea mai bună calitate (pește gras, bogat în Omega 3, fructe de mare, ouă de la găini crescute în libertate etc).
2. Mișcarea. Din păcate, cei mai mulți dintre noi trăim o viață sedentară. Ăsta e adevărul și este bine să îl recunoaștem. Ne deplasăm cu mașina peste tot, muncim minimum 8 ore pe zi pe un scaun, iar mare parte din timpul liber ni-l petrecem de asemenea așezați, fie în fața televizorului, fie în fața altor ecrane (telefon, tabletă), pierzând vremea pe diverse chat-uri, site-uri sau rețele sociale. Iar consecința este una profund negativă pentru organism, în condițiile în care, de fapt, suntem construiți să fim ființe foarte active (activitatea fizică îndelungată, pe tot parcursul zilei, a fost, timp de milioane de ani, regula și nu excepția, așa cum se întâmplă în zilele noastre). Știu, însă, că avem și o scuză: lipsa de timp. Dar, să fim serioși, lucrurile nu stau astfel, de cele mai multe ori. Există numeroase prilejuri când putem lăsa mașina sau mijloacele de transport în comun, alegând, în schimb, să mergem pe jos sau cu bicicleta. Sau putem alege să ne petrecem week-end-urile în natură, departe de ecrane, tehnologie sau confortul canapelei. De asemenea, putem alege să înotăm, să mergem la sală, să jucăm tenis, să ne înscriem la un curs de dans sau sa participăm la crosuri. Chiar dacă la început ne va fi puțin mai greu, odată ce prindem gustul mișcării, vom avea numai și numai de câștigat.
3. Somnul. Deși oamenii de știință au constatat faptul că avem nevoie de 7-8 ore de somn odihnitor în fiecare noapte, foarte mulți dintre noi dorm mult mai puțin. Iar acest lucru se întâmplă fie din cauza suprasolicitării cu activități care ajung să ocupe din intervalul de timp destinat în mod normal somnului, fie că suferim de diferite afecțiuni care afectează calitatea și durata acestuia. Ceea ce este cert, însă, este că privarea de somn, indiferent de motive, afectează practiv fiecare organ și celulă din organism. De altfel, diferite studii asociează odihna insuficientă cu o serie de afecțiuni, cum ar fi obezitatea, diabetul, Alzheimer, boli autoimune. Așadar, este crucial să dăm o importanță deosebită acestui aspect și să încercăm, cu seriozitate, să ne îmbunătățim calitatea somnului. Dieta potrivită, reducerea cantității de alcool, mișcarea și, în general, timpul petrecut în aer liber, activitățile relaxante sau ceaiurile de plante sunt metode eficiente care ne pot ajuta în acest sens (vom dezvolta acest subiect în articole viitoare).
4. Gestionarea stresului. Evident că nu puteam încheia această trecere în revistă a principalilor piloni care influențează sănătatea organismului nostru fără să vorbim de stres. Devenit un lucru pe care am ajuns să îl acceptăm prea ușor ca fiind parte normală, de neevitat, în zilele agitate, contracronometru, pe care le trăim în aceste vremuri, stresul este, fără îndoială, un factor extrem de dăunător sănătății, fiind asociat cu multe afecțiuni, printre care aș enumera bolile cardiovasculare, diabetul, boli autoimune sau afecțiuni ale tiroidei. Ca mijloace de combatere a stresului aș enumera – pe scurt, dar cu promisiunea că voi reveni asupra subiectului – o serie de activități foarte eficiente și, totodată, plăcute: meditația, yoga, timpul petrecut în compania celor dragi, cititul, sportul, călătoriile.
Aceștia sunt, așadar, cei 4 stâlpi ai sănătății tale, pe care, cu puțină voință, dar și cu informațiile necesare, îi poți consolida, câștigând astfel acea viață împlinită pe care ți-ai dorit-o întotdeauna.
Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.
[mailpoet_form id=”1″]
0 Comentarii